Sist men inte minst: Fru ordföranden

Spindeln  i nätet KUF heter Erika Hellsing Rydergård. Som varandes den minst estetiska (läs minst verklighetsfrånvända) i gänget är det, tack och lov, hon som har ordförandeposten och det tunga uppdraget som officer of fondraising till Tillställningen. Erikas studiemeritlista är lång och som vanlig dödlig, är det lätt att tappa andan om man skulle räkna upp alla projekt hon koordinerat eller lett. Läxläsningsprojekt, orkesterresor och  språkprojekt, för att nämna några.

Erika jobbar på SKL och har en politisk masteerexamen i bakfickan. Hon har studerat i Uppsala och i Essex och i Ryssland. Och i Frankrike. Och i? Hon talar, förutom svenska och engelska, franska och ryska (och grönländska?). 

Erika brinner för mänskliga rättigheter och har deltagit i flera konferenser och projekt på området. På fritiden är det inte ovanligt att hitta Erika någontans i skogen, kanske vid en lägereld eller på en häst, eller till skidor. Numera mest det sistnämnda då det ryktas om att Erika ligger i hårdträning.

 Vad är egentligen Nochlezhka? Vem av Hellsing-Rydergårdskorna kommer att gå i mål först under Vasaloppet och hur finansierar man en festival? Idel frågor. Kanske kan ordföranden svara på dessa strax. Men tillsvidare kommer här ytterligare en ledtråd till Tillställningen: www.harpa.se

Allt gott!
/Ida

 

P.S. Digiti minimi betyder lillfinger. Muskeln Kajsa beskrev tidigare heter musculus extensor digiti minimi. Lita inte alltid på Wikipedia.


Poesi på skidor och till häst

Man har väntat med spänning på nästa avsitt i serien om KUFs styrelse, tillika Tillställningens arrangörer (det kanske är du som arrangerar nästa år?). Turen kommer till Kajsa. Hon är historiker med särskilt intresse för genusvetenskap och antropologi. Vad viste ni t.ex. om manligt och kvinnligt i friluftsrörelsens barndom? Läs C-uppsatsen ”For men only?” så kommer ni nog att få er nyfikenhet stillad. För lite mer handfasta tips på friluftslivets område nås hon bäst på hästryggen.

Förutom gamla dammiga böcker ägnar sig Kajsa även åt lite mindre gamla och dammiga böcker. Hon har gått två år på Skurups skrivarlinje, var länge med i Pontons redaktion och har hittills riktat in sig mest på lyrik och dramatik. Kajsa vann Radiodoris 2007 med pjäsen Järn. Smakprov från första uppsättningen finns på SR. Hennes verk finns även med i t.ex. Ett lysande namn #5.

Av oss i Tillställningen-crewet är det Kajsa som drar mest i poesi- och genuskunskapstrådarna. Hur ser det ut med jämställdheten inom vildmarkspoesin? Vad inspirerar till att skriva radiodramatik? Vem är Sveriges bästa livepoet? Fråga på bara.


Karlssons Kluster, med mera.

Tänkte att det kan vara läge att presentera oss som driver festivalen Tillställningen. Vilka är vi, vad har vi gjort tidigare, varför tycker vi att det är så himla viktigt med ett jämställt kulturliv? Såna saker. Är det något speciellt som ni undrar över, eller kanske har ni några önskemål inför Tillställningen? Lämna en kommentar, så svarar vi.

Okej, åter till frågan: Vilka är vi? Vi börjar med Ida Karlsson.

Som tidigare meddelats kommer den suveräna saxofonisten Ida Karlsson att spela på Tillställningen med duon Medi. Ida är även arrangör och ansvarar för kontakten med artisterna - en uppgift som hon skänktes med varm hand med tanke på hennes långa erfarenhet som frilansmusiker.

Ida Karlsson har uppmärksammats för sin skiva Turns i både Metro, City, Lira och OJ. Ikväll gick hon, tillsammans med sin sextett Karlssons Kluster, segrande ur den första deltävlingen i Jazztävlingen 2011, som arrangeras av Föreningen Klassisk Jazz. Ida har tidigare vunnit tävlingen på riksnivå, då med kvartetten Digiti Minimi Band.

En kvinna med många järn i elden alltså. Glömde jag nämna att hon dessutom är utbildad sjukgymnast? (Därav alla kroppsdelsreferenser; Digiti Minimi är (enligt Wikipedia) "en muskel i underarmen som extenderar lillfingret", och Idas företag Myomusica betyder kort och gott muskelmusik. På latin, typ.

Varför Ida tycker att Tillställningen är årets viktigaste festival? Varför vi har valt att bara boka kvinnliga artister? Hur det är att vara frilansande jazzmusiker och dessutom av kvinnligt kön? Det får Ida skriva om själv, när andan faller på.

Allt gott.
/Kajsa


En föraning...

av vad som komma skall. Ida Karlsson Quartets kapellmästare kommer att gästa Tillställningen som den ena halvan av duon Medi. Andra halvan utgörs av Emeli Ek. Bor Ida verkligen i ett garage? Jaja, man kanske inte alltid ska tro på gratisblaskor, eller?

Välkomna till Amsterdam/Aguéli

Rapport från projektgruppens möte på Café Sodom:

Efter ett konstruktivt möte med trevliga Sanna på Café Amsterdam/Galleri Aguéli kan vi offentliggöra att Tillställningen kommer att gå av stappeln den 16/4 på sagda lokal. Den ligger på Blecktornsgränd, alldeles i närheten av Mariatorget, och inrymmer både konst och kakor. Dessutom kommer ni såklart att kunna köpa öl, vin och mackor den 16/4. Sanna har precis tagit över verksamheten och öppnar igen den 31/1. Ida har provspelat akustiken och omdömmet är: "Som i kyrkan fast bättre.". Frälsning kan dock inte utlovas.

Alltså: Café Amsterdam/Galleri Aguéli den 16/4. Sjukt mycket bra musik och poesi kommer det bli. Vi ses där!


Sodom

Möte möte möte, lokalbokning och vin


Nu är det hög tid att bestämma plats för festivalen. Ni kan zooma in på Södermalm, Stockholm. Men närmare än så släpper vi er inte. Vi har bestämt, och nu är det upp till lokalen att acceptera våra vilkor. Det är modesta vilkor.

Vad krävs då för att spika lokal? I vissa fall kanske en muntlig överenskommelse räcker men vi ska ha kontrakt: kostnad, del av intäkter, förtäring till våra artister osv.

Dessutom har några t-shirtar kommit med posten. Sista skriket helt klart. De finns att få i dam- och herrstorlek och blir nog snart en raritet. Festivalens nya logga anas på bilderna. Det är Martin Tituts Boguslaw som har gjort den. Han går på Gerlesborg konstskola och träffas dessutom på moderna muséet.
Marknadsföring in actionErfaren modell

Möte möte möte med vin

Det är hög tid att bestämma lokal. Vi har bestämmt! Nu är det upp till lokalen att gå med på våra vilkor. Det är modesta vilkor. Ni kan zooma in till Södermalm, Stockholm men längre än så släpper vi er inte...ännu. Snart, snart bör vi kunna offentliggöra.

Vad krävs då för en lokalbokning? Kanske räcker det men en muntlig överenskommelse i vissa fall men i det här fallet ska det vara kontrakt: tider, förtäring till våra artister, kostnad, procent av intäckterna osv. 

Dessut har vi fått tag på t-shirtar. Senaste skriket! De går att få i dam och herrmodell och blir nog raritet så småningom. Man anar festivalens nya logga på bilden. Martin Titus Boguslaw har gjort den, han går på Gerlesborg konstskola och tar emot på Moderna musséet i Stockholm.

RSS 2.0