Amsterdam/Aguéli

Idag har vi haft möte med supersanna på Amsterdam/Aguéli. De praktiska detaljerna börjar materialisera sig. Än så länge kan vi avslöja att det kommer att finnas två (!) scener på Tilltällningen. Artisterna kan ni som sagt kika på genom länkarna här till vänster och spelschema kommer snart här.

Vill ni redan nu säkra er biljett kan ni från och med nästa vecka köpa biljetter på Amsterdam/Aguéli på Blecktornsgränd eller via KUFs styrelse. Kontakta oss här eller på facebook alt. sätt in 50 kr (det nya, rabatterade biljettpriset) på vårt bankgiro tillsammans med ert namn, skriv ut bekräftelse samt maila oss så reserverar vi en biljett. Självklart går det också att köpa biljett direkt på plats den 16:e april!

Administration igen

Nu har Föreningen KUF även berikats med ett bankgironummer för den som vill bli medlem.

Bankgiro Föreningen KUF: 389-1470

Artisterna

Sådär ja! I högerspalten kan ni nu se vilka artister och konstnärer som man kommer att kunna se på Tillställningen. Klicka för att komma vidare till deras respektive hemsidor. /Kajsa

Jalla! Kulturstöd från Stockholms stad

Vi har inte berättat för er här men vi har gått i väntans tider ett tag nu. För ett antal veckor sedan sökte vi kulturstödet Jalla! från Stockholms stad. Det går nog inte, tänkte vi. Det finns så många andra fantastiska projekt.

Men, nu har kulturförvaltningen beslutat att stödja Tillställningen! Vi är överväldigade. Nu kan vi i koncentrera oss på att göra Tillställningen så bra som möjligt och låta så många som möjligt veta att det kommer att produceras högkvalitativ kultur på Blecktornsgränd den 16:e april.

Vi passar på att bjuda på lite musik för att fira:

Titta också in på myspace och lyssna på Sofia Olerud.
Föreningen KUF

Uppdatering på jämställdhetsfronten

Regeringen har beslutat att satsa 17,5 miljoner på ökad jämställdhet på kulturområdet (det är redan old news...). Mest kritik fick debattartickeln i DN för att läxa upp journalister och försöka styra de fria medierna. Den debatten lägger vi oss inte i.

Vi i Föreningen KUF tycker självklart att satsningar på jämställdhet inom kulturen är en fantastisk idé. Men det återstår att se vad pengarna kommer att användas till (detta lovar man från regeringens håll att återkomma till senare i vår) Dessutom är det kommuner och landsting som fördelar en stor del av kulturstödet till små arrangörer (undertecknad inkluderad). Därför måste insatser göras också på den lokala nivån. Vi väntar med spänning på fortsättning och fortsätter att dra vårt strå till stacken.

/Erika 

Mer konst

Tillställningen kommer altså att berikas även av en hel del konst. Nästa ut är Emma Hjelm från Stockholm. Emma ger ut seriefanzinet do not write the spelling men gör också enrutesserier och annat material. Tjuvkika på hennes verk på deviant art.
/Erika


Hur blir man en KUFare?

Vill du bli medlem i vår fantastiksa förening?

Maila då personuppgifter och adress till [email protected]

och sätt in 25 kr, märkta med "medlemsavgift" på vårt Swedbank konto med Clearing nr: 8327-9 och konto nr:  924 355 477 2 samt skriv ut ett kvitto på att du betalat, så är du medlem.



Tiger
Sammetstandad tiger, Klara Rydberg, www.troublebird.se



Konst på festivalen

Det kommer att visas konst att  på Tillställningen. En av konstnärerna är Klara Rydberg från Hälsingland. Hennes alster (och Klara själv) går att beskåda på www.troublebird.se


Talking Birds, Klara Rydberg

Helt vanlig söndag bara...

...förutom att man i Årsta och på Södermalm kan beskåda vår fina affisch. Så här såg det ut i morse, på en anslagstavla vid Årsta torg:



Jäkligt snygg, om jag får säga det själv.

Nu har de kommit!

Affisch InDesign Festival



I fredags var Ida i Västerås och hämtade Tillställningens snygga affisch. Kameran är väl inte den bästa, men ni ser ju.

Snyggt blev det, med tjockt, fint papper och bra tryckkvalitet. Det är Affärstryckeriet i Västerås som stöttar Tillställningen genom att ge oss en himla bra deal på affischerna.

Och som jag har nämnt så är det Martin Titus Boguslaw som har gjort Tillställningens logga. Han fick även guida mig på telefonlänk från Danmark i torsdags när jag i sista sekunden behövde göra ändringar i layouten, innan affischen gick i tryck.

Nu ska jag ut och klä Årstas anslagstavlor med den här underbara skapelsen. Vi ses i solen.

/Kajsa

Dansbana

Jag vet inte hur det är med era dans-skills. Med mina är det rätt knapert. Men det går alltid att förbättra. Tillfälle bjuds på onsdag när Amsterdam/Aguéli bjuder på tangokväll. Då har ni dessutom chansen att spana in Tillställningens hemvist. Det har blivit supermysigt och hela det gamla galleri Aguéli har fått ett rejält ansiktslyft. Verklig skillnad mot när vi första gången diskuterade Tillställningen bland målarpytsar och annat bråte. Nu går det, förutom att dansa tango, både att uppleva konst, ta en fika eller låna en bok att läsa i en skön fåtölj.
/Erika

Affisch

Här kommer den! Bara att skriva ut och tapetsera stan med!

Affischer

Nu är affischer beställda. Tror jag. Om mina InDesign-skills är goda nog.

Resultatet får ni se här, snart.

Funded by me

Swoooosch sa det i helgen! Plötsligt hade vi fått flera nya sponsorer via fundedbyme . Sånt blir man väldigt glad och inspirerad av.

Vi kan även avslöja att Tillställningen förutom musik och poesi även kommer att bjuda på konst! Perfekt, när vi har tillgång till ett så fint galleri som Aguéli!


Ny design!

Nu har headern blivit ny och faktaspäckad! Glada färger och inga bilder på skumma personer.

9 mars. Om internationella mansdagar och smygkvotering

9 mars, och en av många internationella mansdagar. Jomen, vi kvinnor fick lite presenter igår, trots allt:

Så ska det låta presenterade sina nya lagledare/pianister, och de är - hör och häpna - kvinnor! (Jo, det är 2011 och kvinnor KAN spela instrument. Och de gör det bra.)

Och: misogynins sista (?) utpost, 2 1/2 Men, läggs ner.

...

Sedan vi bestämde oss för att göra Tillställningen till en festival för kulturskapande kvinnor har jag fått en del frågor om kvotering.
- Är det inte orättvist, undrar vissa. Borde det inte vara 50/50?
-Jo kanske, svarar jag, men i den bästa av världar.
Tillställningen är en injektion av c-vitamin i en annars ganska skörbjuggssjuk värld. Omständigheterna kräver drastiska metoder.

När jag för några år sedan gick på en av landets mest välrenommerade skrivarlinjer fick vi elever hjälpa till med antagningsprocessen. Vi var många som då reflekterade över att en övervägande majoritet av ansökningarna kom från kvinnor. Vi fick då veta att en viss kvotering skedde - inte på något strukturerat sätt, men ändå. Annars hade det knappt gått några män i klassen. Och det hade ju varit tråkigt. Könsbalansen är viktig för det intellektuella klimatet, osv. Smygkvotering, kan man kalla det. Unga män som drömmer om att bli poeter - de måste ju också få vara med!

Till saken hör att det på samma folkhögskola fanns en musiklinje där de kvinnliga instrumentalisterna kunde räknas på ena handens fingrar. Ingen kvotering - för man kan ju inte kvotera på bekostnad av kvalitet! Eller hur var det nu? På en annan folkhögskola i samma region fanns det dessutom en "tjejmusiklinje". För att tjejerna fanns och sökte, men inte kunde kvoteras in på den vanliga musiklinjen?

Hade jag då föreslagit att folkhögskolan skulle starta en "killskrivarlinje" - underförstått lite sämre, lite mer uppmuntrande, lite mindre professionell - för de män som sökte men inte platsade på den vanliga skrivarlinjen, oh well, jag tror inte att det hade tagits på allvar.

Man kan dra slutsatser av detta. Slutsatser om hur vi ser på makt och konstnärlig kvalitet. Om rättvisa och orättvisa. Dessa slutsatser får läsaren dra själv, efter eget huvud. Det finns ingen manual för hur vi uppnår jämställdhet, eller ens för vad jämställdhet är.

Mer om fundedbyme

Det drar ihop sig! Om en och en halv månad sparkar vi igång Tillställningen. Jämställdheten inom svensk scenkonst är under all kritik, och det finns enligt Kulturrådet ingen ursäkt för att acceptera denna ojämlika fördelning. Vi håller med. Det är inte kunskap vi saknar. Det är initiativ, vilja och lite jävlaranamma. Vi i föreningen KUF bestämde oss för att ta saken i egna händer, och vi introducerar därför stolt Tillställningen – en festival för unga kvinnors scenkonst den 16 april på Café Amsterdam/Galleri Aguéli på Södermalm i Stockholm.

Du kan säkra din biljett till festivalen redan nu! Genom www.fundedbyme.com kan du sponsra festivalen med så mycket du känner för (minst 100 kr). I gengäld får du fina presenter:

100 kr eller mer: en kram och en kaka när du kommer till festivalen.

200 kr eller mer: ovanstående samt gratis inträde till Tillställningen.

1000 kr eller mer: ovanstående samt den svängiga skivan Turns med Ida Karlsson Quartet.

Fundedbyme är ett nystartat projekt som ger sådana som oss i Föreningen KUF möjlighet att genomföra sina projekt. För att fundedbyme ska bli hållbart kommer 6% av det du bidrar med att gå tillbaka till att administrera verktyget. Du bidrar alltså både till Tillställningen och till ett nytt sätt att finansiera projekt, innovationer och kultursatsningar!

Vi kommer att få veta vem som sponsrat oss men skicka gärna ett mail med den goda nyheten så får du ett stort TACK tillbaka. Vi ses på Blecktornsgränd den 16 april!

Väl mött!   

Erika Hellsing Rydergård

Ordförande, Föreningen KUF

 

Ida Karlsson

Kassör, Föreningen KUF

 

Kajsa Hellsing Rydergård

Sekreterare, Föreningen KUF


8 mars

Håller helt och fullt med Hanna Fahl i att 11% kvinnliga låtskrivare i årets upplaga av melodifestivalen är skrattretande lågt. Inte för att kvinnors kulturskapande nödvändigtvis är annorlunda. Inte för att det kanske ens är meningsfullt att prata om kvinnligt kulturskapande. Utan för att en stor del (mer än hälften) av Sveriges befolkning definierar sig som kvinnor. Om vi snabbt förkastar argumentet att de personer som definierar sig som män skulle vara bättre på att skriva musik kvarstår bara en djup ojämnlikhet, en orättvisa!

Vem ska lastas. Som med den mesta särbehandling, diskriminering och snedfördelning ligger troligen förklaringarna på flera plan. En möjlig förklaring kan ligga i vad som uppfattas som möjligt av unga kvinnliga konstutövare. Vilka dörrar ser de som öppna, vilka står på glänt och vilka är stängda. Med Tillställningen vill vi öppna portarna på vid gavel både för den som vill inspireras och få förebilder och för den som vill ta ett steg vidare i sin utveckling som konstutövare. Tillställningen vill ge unga kvinnliga musiker och poeter möjligheten att framföra sina verk. Samtidigt vill erbjuda förebilder och inspiration för den som kanske funderar på att ta ett steg ut i eget kulturskapande.

Vill ni vara en del av detta? Och samtidigt få er lite högkvalitativ kultur till livs? Kom till café Aguèli den 16:e April!

Crowdfunding!

Sådär ja! Nu ligger Tillställningen uppe på fundedbyme. Alla bidrag är välkomna!

Tillställningen, the movie!

Herregud. Detta är alltså min videodebut. Både framför kameran och som klippare. Så var snälla:
http://www.youtube.com/watch?v=g2z4rzkSyyM

(Tack iMovie för lätthanterligheten och tack Jonas för jingeln!)
Inom kort kommer ni alltså att kunna stödja Tillställningen via www.fundedbyme.se . Bidragen går oavkortat till artisternas gager. Vi i Föreningen KUF verkar ju inte bara för att ge mer utrymme åt kulturskapande kvinnor i en ganska så mansdominerad bransch, utan också för att kunna betala ut rimliga ersättningar. Så var med och bidra du också - belöningar utlovas!

/Kajsa - med lite premiärnerver.


Hjälp oss att göra Tillställningen ännu bättre!

Möte igår. Vi gjorde en film. Say no more. Resultatet kommer ni att kunna se här inom kort.

Arbetet med s.k. fundraising går vidare. Svårt är det, som sjutton! Vi mailar, ringer, mailar och ringer. Nu har vi hittat ett fint verktyg för såna som oss: Funded by me. Håll utkik där - snart kommer man att kunna sponsra Tillställningen där. Presenter utlovas till alla som bidrar!

/Kajsa

Arbetet fortsätter

Efter en veckas välbehövd fjällsemester för 2/3 av Föreningen KUF fortsätter nu arbetet med festivalen. Vi hoppas att snart kunna offentliggöra fler artister som är aktuella till festivalen. Tills dess: lyssna på Kristin Amparo. Vi är så stolta över att hon kommer til Tillställningen.

RSS 2.0